لپ تاپ
خرید لپ تاپ | مقایسه، نقد و بررسی انواع لپ تاپ
دنیای دیجیتال و لپ تاپ بسیار گسترده است و بر اساس ویژگیهای سخت و افزاری و نرم افزاری دستهبندیهای متفاوتی برای انواع لپ تاپ میتوان در نظر گرفت. ویژگیهای مختلفی برای دسته بندی لپتاپها وجود دارد. برای مثال لپتاپها را میتوان از نظر ویژگیهای ظاهری مانند وزن، اندازه و همچنین از نظر ویژگیهای سختافزاری مانند RAM، نوع پردازنده، گرافیک و ... دسته بندی کرد. لپتاپهای مجموعه گیمینگ لپتاپهایی قوی و بزرگ هستند که با داشتن گرافیک و پردازنده بالا امکان اجرای بازیهای کامپیوتری سنگین را دارند. لپتاپهایی که مخصوص کارهای دانشجویی مانند تحقیق در وبسایتها و انجام پروژههای ICDL نیاز به ست افزار قوی ندارند اما لپ تاپهایی که مربوط به پروژههای دانشجویی معماری، شبیهسازیهای مهندسی و ... هستند، باید سختافزار قوی داشته باشند. در این مقاله انواع لپتاپها را با توجه به نوع سختافزار و نرمافزار مورد بررسی قرار میدهیم.
دسته بندی لپتاپها بر اساس وزن و اندازه
لپ تاپها بر اساس وزن و اندازه به سه دستهی لپتاپهای متوسط، نوت بوکها، اولترابوکها و لپتاپهای هیبریدی تقسیم بندی میشوند.
1- لپ تاپهای متوسط
بیشتر لپ تاپهایی که در بازار و دنیای دیجیتال میبینیم مربوط به این دسته از لپتاپها هستند. این لپتاپها هم برای کاربردهای عمومی و هم برای کاربردهای حرفهای ساخته میشوند و تقریباً میتوان آنها پرفروشترین گروه لپتاپ دانست.
اندازهی صفحهنمایش این لپتاپها بین 11 الی 17 اینچ است که از این میان دو اندازهی 14.1 و 15.6 اینچ پرفروشترین سایز هستند. وزن متوسط این لپتاپها از 1.8 تا 3.2 کیلوگرم است. امکانات روی این لپتاپها تقریباً کامل است و اکثر پورتهای لازم روی لپتاپ را دارند. هرچند در این میان تفاوتهایی نیز وجد دارد برای مثال برخی از لپتاپهای معمولی پورت HDMI را دارند و برخی دیگر ندارند. اما همهی این لپتاپها دارای چندین پورت USB و درگاه مخصوص هدفون هستند. تنوع قیمتهای این دسته از لپتاپها بسیار زیاد است و اصلاً نمیتوان قیمت مشخصی برای آنها در نظر گرفت. قیمت این لپتاپها با توجه به توان پردازش، ظرفیتهای مختلف رم و هارد تعیین میشود.
2- نوت بوکها
نوت بوکها دستهای از لپتاپها بودند که در سالهای گذشته وارد بازار شدند و امروزه جای خود به نوع دیگری از لپتاپها، اولترابوکها دادهاند. نوت بوکها در زمان عرضه با استقبال خوبی مواجه شدند که دلیل آن وزن کم و اندازهی مناسب آنها بود. اما به تدریج با روی کار آمدن برنامههای سنگینتر و نیاز به دستگاههای قویتر این دستگاهها از رده خارج شدند. نوت بوکها صفحه نمایش 7 الی 11 اینچ داشتند و از لپ تاپهای معمولی کوچکتر بودند. از نظر وزنی بین 1 الی 1.5 کیلوگرم وزن داشتند و به راحتی قابل حمل در کیفهای اداری و دستی بودند. به دلیل استفاده از سختافزارهای ضعیف قیمت نوت بوکها ارزانتر بود و به همین دلیل در ابتدای امر به شدت مورد تقاضا قرار گرفتند. اما امروزه تولید آنها متوقف شده است و جای خود را اولترابوکها دادهاند.
3- اولترابوکها
اولترابوکها نسل جدید نوت بوکها هستند که مانند آنها اندازهی کوچکی دارند. هرچند از نظر توان پردازشی و سختافزار نسبت به نوت بوکها پیشرفت زیادی داشتهاند اما همچنان محدودیتهای زیادی نسبت به لپتاپهای پر قدرت دارند. اولترابوکها به دلیل بدنهی باریک و وزن سبک مناسب کسانی هستند که نیازی به قدرت پردازش بالا ندارند و در عوض امکان حملونقل راحت و وزن کم از اولویتهای آنها است.
پردازندههای اولترابوکها از نوع کممصرف هستند و به همین دلیل عمر باتری آنها بیشتر است اما قدرت پردازش آنها نسبت به دیگر لپتاپها کمتر است. برای مقایسهی قدرت پردازش اولترابوکها آنها را با یک مدل پردازندهی پایینتر در لپتاپها مقایسه میکنند. برای مثال قدرت یک اولترابوک Core i7 با پردازندهی کممصرف سری U با یک لپ تاپ Core i5 که پردازندهی معمولی دارد مقایسه میشود.
اولترابوکها از نظر صفحه نمایش تنوع زیادی دارند و در اندازههای 13، 14 و 15 اینچی به بازار عرضه شدهاند. طراحی زیبا و وزن کم باعث شده است به شدت مورد تقاضا قرار بگیرند. هرچند قدرت پردازشی اولترابوکها متوسط است اما در دسته بندی لپتاپهای ضعیف قرار نمیگیرند. وزن آنها عموماً بین 1 تا 2 کیلوگرم است.
اولترابوک استاندارد
اولترابوکها باید از استانداردهایی که شرکت اینتل برای سازندگان لپ تاپ تعریف کرده است پیروی کنند. برای مثال استانداردهای اولترابوکهای دارای پردازندههای نسل چهارم به شرح زیر است:
ضخامت آنها برای مدلهای 14 اینچی باید کمتر از 23 میلیمتر و برای مدلها 13.3 اینچی باید کمتر از 20 میلیمتر باشد.
باتری باید توان 6 ساعت کار مداوم برای یک فعالیت سبک مانند پخش فیلم را داشته باشد و در حالت sleep باید تا 9 ساعت دوام بیاورد.
سرعت بالا آمدن ویندوز و انجام فعالیتها باید قابلقبول باشد. برای مثال زمان بالا آمدن ویندوز از حالت هایبرنیت باید کمتر از ۳ ثانیه باشد و همچنین سرعت انتقال اطلاعات هارد ۸۰ مگابایت بر ثانیه باشد.
4- لپ تاپهای هیبریدی
شاید کلمه هیبریدی یک واژهی آشنا در مورد خودروها باشد و اصطلاح خودروهای هیبریدی را زیاد شنیده باشید. لپ تاپهای هیبریدی یک دستهی جدید از لپتاپها هستند که در چند سال اخیر به بازار عرضه شدهاند. این لپتاپها کارایی دوگانه دارند و میتوانند هم به عنوان تبلت و هم به عنوان لپ تاپ مورد استفاده قرار بگیرند. اگر ساختار این محصولات بر پایه پلتفرم ویندوز و پردازندههای X86 باشد بیشتر قابلیتهای یک لپتاپ را دارند ولی در محصولاتی که از پردازنده ARM و سیستمعامل اندروید استفاده میکنند قابلیتهای یک تبلت بیشتر دیده میشود.
لپ تاپهای هیبریدی با صفحه نمایش 10 الی 12 اینچ تولید میشوند و اکثراً قدرت پردازشی متوسطی دارند. از نظر قیمتی در ردهی لپ تاپهای گران قیمت دسته بندی میشوند. به دلیل طراحی زیبا در چند سال اخیر به شدت مورد استقبال قرار گرفتهاند. در حقیقت اولویت اصلی طراحی لپ تاپهای هیبریدی زیبایی ظاهری بوده است و چندان به ویژگیهای سختافزاری آنها توجه نشده است. اما نسل جدید لپ تاپهای هیبریدی که در آیندهای نزدیک وارد بازار میشوند احتمالاً از نظر سختافزاری پیشرفتهای زیادی داشتهاند.
دسته بندی لپتاپها بر اساس کاربرد
لپ تاپها با توجه نوع کاربردی که دارند که در سه دستهی لپ تاپهای دانشجویی، لپ تاپهای مالتیمدیا و مصارف خانگی، لپ تاپهای تجاری، لپ تاپهای حرفهای و لپ تاپهای سری گیمینگ که مخصوص بازی هستند تقسیم بندی میشوند. در ادامه به معرفی هر گروه از این لپتاپها میپردازیم.
1- لپ تاپهای دانشجویی
لپ تاپهای دانشجویی جزو لپ تاپهایی هستند که سختافزار و پردازندهی متوسط بهره میبرند. وزن متوسطی دارند که توصیه میشود اگر قصد خرید دارید یک لپ تاپ با وزن کم انتخاب کنید زیرا جابهجایی همیشگی آن به دانشگاه برای شما چندان راحت نخواهد بود. سختافزار این لپ تاپها به صورتی طراحی شده است که کارهای سبک مانند دسترسی به اینترنت و کاربردهای ICDL مانند انجام پایاننامه و تهیه پردهنگار به راحتی با آنها انجام میشود. البته این بدان معنا نیست که امکان نصب نرمافزارهای مختلف بر روی آنها وجود ندارد. نرمافزارهایی از قبیل اتوکد، سالید ورک و بسیاری از نرمافزارهای مهندسی روی لپ تاپهای دانشجویی نصب میشوند. از ولی از نظر پردازش حرفهای قدرت متوسطی دارند و انتظار نصب بازیهای کامپیوتری سنگین روی این لپتاپها را نباید داشته باشید.
2- لپ تاپهای خانگی و مالتیمدیا
لپ تاپهای خانگی بیشتر برای مشاهدهی فیلم و عکس مورد استفاده قرار میگیرند. صفحه نمایش این دستگاهها اکثراً کیفیت مناسبی دارد و اندازهی آنها معمولاً 15.6 اینچ و بالاتر تا 17 اینچ است. در این لپ تاپها کیفیت صفحه نمایش و داشتن زاویهی دید وسیع از اهمیت بیشتری برخوردار است. لپ تاپهای مالتیمدیا به طور معمول قدرت پخش بالایی دارند ولی در میان آنها مدلهایی نیز هستند که به صورت تخصصی برای کارهای حرفهای تدوین و میکس فیلم استفاده میشوند و در ردهی لپ تاپهای حرفهای قرار میگیرند.
قدرت پردازش لپ تاپهای خانگی و مالتیمدیا در حد متوسط است و با داشتن انواع پورتهای مختلف از جمله پورت HDMI امکان وصل شدن به انواع نمایشگرهای بزرگ را دارند.
3- لپ تاپهای تجاری
لپ تاپهای تجاری همانطور که نامشان پیداست در مراکز تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. در این لپ تاپها ویژگیهای امنیتی و امکان ذخیرهی اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است و در مرحلهی دوم قدرت پردازشی این لپ تاپها نباید از حد متوسط کمتر باشد. این لپ تاپها نسبت به دستههای دیگر، دارای مزایای امنیتی بیشتر هستند. برای مثال در برخی از آنها از حسگر اثر انگشت و یا سنسور تشخیص چهره استفاده شده است. لپتاپهای تجاری اغلب دارای قدرت حمل مناسبی هستند و دو اندازهی ۱۳.۳ و ۱۴.۱ اینچ پر فروشترین هستند.
4- لپ تاپهای حرفهای
همانطور که از اسم آنها پیداست برای مهندسی، طراحان و صاحبان مشاغل طراحی و ساخته میشوند. یک لپ تاپ حرفهای با توجه به اینکه برای کدام دسته از شغلها طراحی و ساخته شده باشد ویژگیهای متفاوتی دارد. برای مثال لپ تاپهای حرفهای تدوین و میکس فیلم دارای صفحه نمایش برگ و با گرافیک بالا و قدرت پردازش قوی هستند، اما مقاومت بدنه و همچنین مقاومت در برابر گرد و غبار در آنها موضوعیت ندارد. اما لپ تاپهای مهندسی کیفیت تصویر و گرافیک متوسط، قدرت پردازش بالا و مقاومت بدنهی مناسبی باید داشته باشند تا بتوان آنها را در خارج از محیطهای اداری و در محل پروژهها مورد استفاده قرار داد.
5- لپ تاپهای سری گیمینگ و یا لپ تاپهای مخصوص بازی
این لپ تاپها که در دستهی لپ تاپهای گران قیمت قرار میگیرند دارای قدرت پردازشی قوی و گرافیک بالا هستند. وزن این لپ تاپها به دلیل داشتن سختافزارهای قوی معمولاً 2 کیلوگرم و بیشتر است. صفحه نمایش بزرگ معمولاً 17 اینچ دارند و امکانات جانبی مانند هدفون و دسته بازی در کنار آنها ارائه میشود.