تفاوت نسلهای پردازنده های اینتل

با توجه به وجود نسلهای مختلف و متنوع پردازنده شرکت آمریکایی اینتل در بازار مقایسه و برسی جز به جز آنها کار آسانی نیست ؛ ما سعی کرده ایم در این مقاله اطلاعات کلی در مورد نسلهای مختلف پردازنده های اینتل خدمت شما کاربران گرامی ارائه دهیم.
تفاوت نسلهای پردازنده های اینتل

تفاوت نسلهای پردازنده های اینتل

شرکت اینتل یک شرکت چند ملیتی و شرک فناوری امریکایی است که دفتر مرکزی آن در کالیفرنیا است. این شرکت پردازنده ها را برای شرکت های مانند HP ، Lenovo و... تامین می کند. اینتل همچنین چیپست های مادربرد ، کنترل کننده های رابط شبکه و مدارهای مجتمع ، حافظه فلش ، تراشه های گرافیکی را تولید می کند. اینتل برای هر بروزرسانی پردازنده های خود نسل تلقی میکند. در این مقاله به تمامی نسل های پردازنده می پردازیم 

 تفاوت نسلهای پردازنده های اینتل

تفاوت نسل های cpu اینتل که باید بشناسید:

o نسل اول پردازنده‌های اینتل – نهالم (Nehalem)
o نسل دوم پردازنده های اینتل – Sandy Bridge
o نسل سوم پردازنده های اینتل – Ivy Bridge
o نسل چهارم پردازنده های اینتل – Haswell
o نسل پنجم پردازنده های اینتل – Broadwell
o نسل ششم پردازنده های اینتل – Skylake
o نسل هفتم پردازنده های اینتل – Kaby Lake
o نسل هشتم پردازنده های اینتل – Kaby Lake R
o نسل نهم پردازنده های اینتل – Coffee Lake
o نسل دهم پردازنده های اینتل – Cannon Lake / Ice Lake
o نسل یازدهم پردازنده های اینتل – Tiger Lake

بر خلاف تصور اکثر کاربران که فکر می‌کنند عنوانهای i3 وi5 وi7 وi9 نسل پردازنده های اینتل هستند باید گفت این عناوین درواقع مدلهای مختلف تولید شده در شرکت اینتل هستند که البته در این موضوع بحث ها و نکات زیادی وجود دارد که به خودی خود باید یک مقاله در این باره تهیه شود.
از اولین سال شروع بکار شرکت اینتل مدلها و نمونه های مختلفی از پردازنده ها توسط این شرکت تولید شده است که این مدلها را در لیست زیر مشاهده میکنید:
Pentium 1, 2, 3, 4
• Celeron
• Pentium M and Celeron M for mobile devices
• Pentium Dual Core
• Core Solo
• Core Duo
• Core 2 Duo
• Core 2 Quad
• Core i3, i5, i7

معنی و مفهوم نسل سی پی یو که مهمترین مشخصه آن تفاوت در تکنولوژی و پیچیدگی ساخت ریزپردازنده میباشد عمدتا پس از به بازار آمدن سری Core i مطرح شدند. در ادامه این مقاله بطور مفصل در مورد این پردازنده ها نکاتی را خدمت کاربران گرامی اراءه میدهیم.

بررسی و مقایسه نسل های cpu اینتل
مدلهای پردازنده های جدید که همان نسل جدید پردازنده های اینتل هستند از پیچیدگی و سرعت بالاتری نسبت به نسلهای قبلی آن برخوردار هستند که هرکدام از نسلها را بطور جداگانه برای شما معرفی خواهیم کرد:


1- نهالیم (Nehalem)نسل اول پردازنده‌های اینتل

نهالیم (Nehalem)نسل اول پردازنده‌های اینتل
شرکت اینتل در سال 2010 نسل اول میکرو معماری پردازنده اینتل بنام نهالیم را بعنوان جانشین معماری coreبه بازار معرفی نمود.در معماری core محدودیتهایی از جمله نا توانی در زیاد نمودن کلاک ساعت و پایین لاین ناکارآمد و غیره وجود داشت که این امر باعث از رده خارج شدن معماری core و معرفی معماری نهالیم گردید.
در معماری نهالم همانند معماریهای قبلی از فرایند ۴۵ نانومتری در مقابله با فرایند ۶۵ یا ۹۰ نانومتری استفاده شده است.
در پردازنده Nehalem از حافظه‌ی پنهان ۶۴ کیلوبایتی به‌نام L1، حافظه پنهان ۲۵۶ کیلوبایتی جداگانه برای هر هسته به‌نام L2 و حافظه پنهان ۴ تا ۱۲ مگابایتی به‌نام L3 که با کلیه هسته ها مشترک هستند استفاده شده است .برای استفاده از این پردازنده بر روی مادربورد از سوکت LGA 1156 و رم DDR3 دوکاناله استفاده شده است.


2- Sandy Bridge پردازنده‌های نسل دوم اینتل

Sandy Bridge پردازنده‌های نسل دوم اینتل
در سال 2011 جایگزینی تحت عنوان میکرو معماری Sandy Bridge بجای معماری Nehalem نسل یک توسط شرکت اینتل رونمایی شد.بر خلاف معماری Nehalem که در آن از معماری 45 نانومتری استفاده شده در معماری Sandy Bridge از فرایند 32 نانومتری استفاده شده است.عملکرد معماری Sandy Bridge در مقابل معماری Nehalem بطور متوسط 11 درصد بیشتر است .
در هر کدام از هسته ها به‌نام L2 استفاده می‌کند، از تفاوتهای اصلی معماری Sandy Bridge نسبت به نسل قبل تفاوت در حافظه L3 آن است. معمولا ، حافظهL3 در معماری Sandy Bridge به مقدار ۸ مگابایت می باشد. برای استفاده از پردازنده با معماری Sandy Bridge بر روی مادربورد از سوکت 1155 LGA و رم DDR3-1066 دوکاناله استفاده می شود.


3- Ivy Bridge پردازنده‌های نسل سوم اینتل

Ivy Bridge پردازنده‌های نسل سوم اینتل
در سال 2012 پردازنده های نسل 3 اینتل با میکرو معماری Ivy Bridge به بازار معرفی شدند.پردازنده نسل سه با معماری Ivy Bridge در مقایسه با پردازنده نسل دو با معماری Sandy Bridge سریعتر هستند. علت سرعت بیشتر پردازنده نسل سه نسبت به نسل قبل خود استفاده از فرایند ۲۲ نانومتری در مقابل فرایند 32 نانومتری و نیز کاهش مصرف انرژی سیستم بمقدار 50 درصد در این پردازنده بود. از نظر عملکرد نیز 25 تا 68 درصد بیشتر از پردازنده با معماری SANDY BRIDGE می باشد.به گفته کارشناسان مهمترین نقطه ضعف پردازنده با معماری Ivy Bridge تولید گرمای زیاد پردازنده نسبت به پردازنده های نسل قبل آن می باشد.برای استفاده از پردازنده با معماری Ivy Bridge بر روی مادر بورد از سوکت 1155 LGA و رم DDR3 1333 تا 1600 DDR3 استفاده شد.


4- Haswell پردازنده‌های نسل چهارم اینتل

Haswell پردازنده‌های نسل چهارم اینتل
در ژوئن سال 2013 شرکت اینتل پردازنده با ریزمعماری تحت عنوان Haswell را به بازار جهانی معرفی کرد.در این پردازنده همانند پردازنده نسل سه اینتل از فرایند 22 نانومتری استفاده می شود. عملکرد پردازنده با معماری Haswell حدودا 3 تا 8 درصد بیشتر از عملکرد پردازنده نسل سه می باشد.شباهتهای زیادی میان پردازنده نسل چهار با نسل سه وجود دارد که در کنار همه اینها میتوان از ویژگی خلاقانه جدید آن که استفاده از طراحی کش جدید و نیز سوکتهای جدید 1150 و 1364 BGA و2011-3 LGA و رم DDR4 اشاره کرد.
از مزیتهای قابل توجه پردازنده های نسل 3 مصرف بسیار پایین برق مصرفی آنها میباشد که این ویژگی دلیل بسیار مناسبی برای استفاده از این پردازنده در لپ تاپها و کلا دستگاه های قابل حمل می باشد.


5- Broadwell پردازنده‌های نسل پنجم اینتل

Broadwell پردازنده‌های نسل پنجم اینتل
در سال 2015 شرکت آمریکایی اینتل از پردازنده های نسل پنجم خود بنام Broadwell رو نمایی کرد.در میکرومعماری پردازنده های نسل پنجم اینتل از فرایند معماری 14 نانومتری استفاده شده است که این امر باعث کوچکتر و ریز شدن 37 درصدی پردازنده نسبت به پردازنده های نسل قبل خود شده است.بنا به گفته کارشناسان شرکت اینتل استفاده از این پردازنده با معماری Broadwell در لپ تاپها باعث عمر بیشتر باتری در حدود 1.5 ساعت می شود.یکی دیگر از مزایای استفاده از پردازنده های نسل پنجم با معماری Broadwell در لپ تاپها سرعت بالای بالا آمدن سیستم عامل و نیز عملکرد گرافیکی بالا در آنها ست .برای استفاده از این پردازنده بر روی مادربورد از سوکت 1150 LGA و رم DDR3L-1333تا 1600 استفاده شده است.


6- Skylake پردازنده‌های نسل ششم اینتل

Skylake پردازنده‌های نسل ششم اینتل
در آگوست 2015 شرکت اینتل در موازات پیشرفتهای سریع خود از پردازنده نسل شش خود با ریزمعماری تحت عنوان Skylake رونمایی کرد.شرکت اینتل در طراحی پردازنده نسل 6 خود از همان فناوری 14 نانومتری شبیه به پردازنده نسل 5 استفاده نموده است.


7- Kaby Lake پردازنده‌های نسل هفتم اینتل

Kaby Lake پردازنده‌های نسل هفتم اینتل
در سال 2016 پردازنده‌های نسل هفتم اینتل، با عنوان Kaby Lake به بازار معرفی شد.این پردازنده نیز شباهت زیادی به پردازنده نسل شش دارد و اساسا معماری Sky Lake را با استفاده از فرایند 14 نانومتری تکرار کرده است . بعد از تولید شش نسل از پردازنده های اینتل این اولین پردازنده است که با درایور رسمی سیستم‌ عامل‌های قدیمی‌تر از ویندوز ۱۰ اجرا نمی‌شود.
در Kaby Lake ریزمعماری گرافیکی جدیدی را برای عملکرد بهتر گرافیک سه‌بعدی و نیز پخش فیلمهای 4K معرفی شده است. برای استفاده از پردازنده های نسل هفت اینتل بر روی مادربورد از سوکت ۱۱۵۱ LGA با رم DDR3LوDDR4 2400استفاده شده است.
Kaby Lake به روز شده پردازنده‌های نسل هشتم اینتل
شرکت اینتل در سال ۲۰۱۷ پیشرفته ترین پردازنده خود را که نسخه به روز شده پردازنده نسل هفت KABY LAKE بود را به بازار معرفی کرد.جزئیات و معماری استفاده شده در این پردازنده در واقع همان پردازنده نسل 7 بوده اما نسخه کاملا به روزشده از معماری KABY LAKE می باشد . برخی از چیپستها‌های نسل هشتم از رم DDR4-2666 نیز پشتیبانی می‌کنند. در این نسل پشتیبانی از رم DDR3L پایان یافته است.


8- Coffee Lake پردازنده‌های نسل نهم اینتل

Coffee Lake پردازنده‌های نسل نهم اینتل
در سال 2017 شرکت اینتل ریز معماری Coffee Lake را در پردازنده های core i9 به بازار معرفی نمود.از آنجایی که در پردازنده های نسل قبل از core i9 از چهار هسته در هر پردازنده استفاده می شد در طراحی core i9 با معماری Coffee Lake حد مجاز چهار هسته در هر پردازنده شکسته شد و استفاده از 8 هسته را در این پردازنده استفاده شده و پشتیبانی می کند.
تولید گرمای زیاد در پردازنده جدید اینتل کار شناسان اینتل را برآن داشت که بجای استفاده از خمیر حرارتی که در نسل های قبلی استفاده می شد برای این پردازنده از پخش کننده یکپارچه حرارتی (HIS)استفاده نمایند.
برای استفاده از این پردازنده بر روی مادربورد از سوکت 1151 LGAهمراه با سیستم ارتقاء یافته پشتیبانی از هسته های افزوده شده با 16 مگابایت حافظه پنهان L3 استفاده می شود.


9- Cannon Lake / Ice Lake پردازنده‌های نسل دهم اینتل

Cannon Lake / Ice Lake پردازنده‌های نسل دهم اینتل
درسال 2017 شرکت اینتل ریز معماری Cannon Lake را رونمایی و در سال 2018 تولید آن را آغاز نمود.در معماری نسل دهم اینتل از فناوری کاملا متفاوت و جدید 10 نانومتری استفاده شده است.
Ice Lakeنیز در موازات Cannon Lake بعنوان نسل دوم پردازنده های با فناوری 10 نانومتری تولید می شود.برای استفاده از این دو پردازنده جدید بر روی مادربورد از سوکتهای BGA1526همراه با پشتابانی از DDR43200وlpddr4xاستفاده شده است.
در معماری Cannon Lake و ice lake برای اولین بار از wifi6و Thunderbolt 3 بطور یکپارچه پشتیبانی می شود.


10- Tiger Lakeپردازنده‌های نسل یازدهم اینتل

Tiger Lakeپردازنده‌های نسل یازدهم اینتل
در اوایل سال 2021نسل یازدهم اینتل تحت عنوان Tiger Lake توسط شرکت اینتل رونمایی شد .شرکت اینتل اینتل مدعیست تراشه‌های جدید نسبت به تراشه‌های قبلی نسل دهم پیشرفت‌های زیادی داشته‌اند. به گفته شرکت اینتل عملکرد پردازنده‌ها 19 درصد در حالت چندرشته‌ای نسبت به نسل قبل بهتر شده است. پردازنده Core i9-11980HK نسبت به پردازنده قبلی در اجرای جدیدترین بازی ها عملکرد بسیار بهتری دارد.آن‌ها نسل سوم فناوری ترانزیستور ۱۰ نانومتری هستند. معماری Tiger Lake در مقایسه با Ice Lake تا ۳۰ درصد افزایش عملکرد خواهد داشت. در این نسل از حافظه پنهان L4رونمایی شده است .


نسل‌های پیرفته تر پردازنده های اینتل در آینده


به گفته شرکت آمریکایی اینتل یک میکرو معماری تحت عنوان Sapphire Rapids را در مرحله توسعه قرار داده است.پیش بینی می شود شرکت اینتل قصد دارد با ارتقای فناوری 10 نانومتری معماری جدید خود را با فناوری 7 نانومتری با پشتیبانی از رم DDR5در آینده معرفی نماید.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - منتظر ارائه نظرات ارزشمند شما هستیم.